Yöllä oli ukkonen. Miun kesän eka kunnollinen ukkonen. Taivas salamoi ja jyrisi kovasti.

Salama.jpg

No ei kyllä salamoinu ihan näin. Ei ees melkein. Lainasin vähän kuvaa täältä. En nähny yhtäainutta kunnollista salamaa vaikka nousin vielä sängystä ikkunaan kattomaan. Taivas vaan välkky, mutta ei kunnollisia salamia...salamoita...joo, se on parempi, toisesta tulee enemmän mieleen makkarat.

Ukkonen on miulle vähän "kakspiippunenjuttu". Kun on kotona, sisällä, tukevan katon alla, eikä yksin sitä on kivaa kattoa. Pienenä mentiin isän ja veljien kanssa aina ulos, kuistille kattomaan. Joskus sato ja tuuli niin kovasti, että piti seistä rivissä ihan seinän vieressä, ettei kastuttu vaikka katettu kuisti onki iso. Ukkonen saa aikaan jänniä vähän pelonsekasia tunteita. Toisaalta tietää, että kotona on turvassa, mutta toisaalta se pelottaa silti.

Miun ukkosen pelkoon on kyllä ihan järkevä selitys... Oon pari kertaa ollu teltassa vähän liian lähellä vuosisadan ukkosmyrskyä. Ekalla kerralla myrskynsilmän reunus meni noin 100n metrin päästä meijän teltoista. Huussin takaa kaatu eka puu ja siitä eteenpäin parin sadan metrin leveydeltä ja useen kilometrin pituudelta kaatu koko metsä! Se opetti kerralla kuinka pieni ihminen on luonnonvoimien edessä.

Toisen kerran myrsky ei ollu ihan niin paha, mutta ukkonen oli ihan meijän päällä. Tasan samaan aikaan välähti ja pamahti niin kovaa, että korvissa soi. Vähän vähän on onneks noista sodista kokemusta, mutta voisin kuvitella samanlaiselta kuulostavan sodassa, varsinkin siinä ison tykin, jolla ammutaan, vieressä. Ja voin kertoo, että kyllä, pelotti!

Ekalla kerralla olin vielä niin pieni, että riitti ku äiti sano, ettei oo mitään hätää. Mutta tokalla tajusin jo ite ajatelle, että hätää vois ihan hyvin olla jos salama päättäis iskee johonkin meijän vieressä olevista puista esimerkiks. Ja tietysti molemmilla kerroilla ajankohtana yö toi vielä oman lisäjänskityksensä. Kummallakaan kerralla ei kyllä tullu mieleen mennä teltan ovesta kattomaan salamoita:) 

Silti ootan, että tänä kesänä tulis vielä yks oikein näyttävä ukkonen, jonka näkisin kotoo, sisältä käsin, hyvässä seurassa!